Апел министарствима – све породиље имају право на обештећење

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Апел министарствима – све породиље имају право на обештећење
авг 26, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Апелујемо на Министарство за рад и Министарство за бригу о породици да што пре пошаљу кориговану инструкцију за спровођење одлука Уставног суда Србије који је одређене одредбе Закона о финансијској подршци породици са децом прогласио неуставним и на основу којих све жене које су се породиле у периоду од јула 2018. до објава одлука Уставног суда у Службеном гласнику имају право на обештећење.

Према нашим сазнањима, неке локалне управе (на пример Зрењанин и Суботица) су самостално кориговале инструкцију коју су Министарство за рад и Министарство за бригу о породици почетком августа упутили општинским и градским управама, као и центрима за социјални рад. Ове управе је спроводе управо у складу са Законом о уставном суду, као и у складу са донетом одлуком Уставног суда Србије и заслужује сваку похвалу.

Све друге локалне управе одлуку спроводе према нетачној инструкцији или, још горе, враћају мајке уз изговор да још немају све потребне информације.

Подсећамо да рок за обештећење истиче у новембру и искрено се надамо да циљ ова два министарства није да што већ број случајева који имају право на обештећење застари. Министарка Дарија Кисић Тепавчевић и министар Ратко Дмитровић би морали и рокове да познају, чиме је свако одлагање исправног спровођења одлука Уставног суда у ствари свесно погрешно.

Такође подсећамо да су Маме су закон пре извесног времена упутиле допис не само Уставном суду, већ и Министарству за бригу о породици, Министарству за рад, као и председници Владе Републике Србије са образложењем зашто је упућена инструкција погрешна.

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasajZaMame

Leave a Reply