Да ли држава штеди тако што ускраћује накнаде деци са инвалидитетом?

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Да ли држава штеди тако што ускраћује накнаде деци са инвалидитетом?
сеп 7, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Одлука Уставног суда Србије да одредбе Закона о финансијској подршци породици са децом прогласи неуставним у деловима који се односе на мајке које су родиле децу са инвалидитетом била је не само правно тачна, већ и морално, људски најисправнија могућа. Држава је, од јула 2018. године применом Закона, што због незнања, што због сујете представника извршне власти у тренутку када се овај Закон усвајао, одлучила да ове мајке услови да бирају између накнаде по основу зараде и накнаде на коју у ствари има право њихово болесно дете. Све док Уставни суд крајем прошле године није одлучио другачије.

Рекло би се – у реду, погрешили су, исправиће грешку, све ће доћи на своје, мајке ће бити обештећене, правда је спора али достижна…

Међутим, не лези враже – за ову групу жена агонија се наставља јер их држава сада условљава да поседују документацију по којој су биле одбијене за нешто што је тадашњи неуставни Закон јасно ограничавао, те многе нису ни биле у прилици да пишу захтеве који ће касније бити одбијени, а већином су тако чиниле управо по инструкцијама службеника центара за социјални рад или општинских / градских управа.

Дакле, очекивати од ове групе жена да поседује и документацију коју по тадашњем Закону нису ни могли поседовати је само изговор да се не изврши обештећење оних које на ово имају свако право. Када је ова група породица у питању немамо ни трунке разумевања, јер осим скромне или никакве финансијске подршке, породице деце са инвалидитетом веома често су ускраћене и за друге видове подршке, те им ускраћивање финансијске подршке представља огроман проблем.

„Маме су закон предлажу надлежним министарствима (за рад и бригу о породици) да коригују инструкцију о примени одлука Уставног суда и у делу који се односи на мајке деце са инвалидитетом тако што ће дозволити свим мајкама које поседују медицинску документацију за своју децу, а која обухвата и период важења неуставних одредби, да поднесу захтев за обештећење и да им се оно обрачуна од тренутка када је њиховом детету потврђен инвалидитет. Желимо да верујемо да намера државе није била да уштеди на овој осетљивој и угроженој групи“, изјавила је Татјана Мацура, председница Удружења Маме су закон.

#DižemGlasZaMame
#DecaSaInvaliditetom
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasajZaMame

 

 

Leave a Reply