Повереница одговорила мамама и министарствима упутила препоруку мера за остваривање равноправности

Home  »  САОПШТЕЊА  »  Повереница одговорила мамама и министарствима упутила препоруку мера за остваривање равноправности
сеп 11, 2021 No Comments ›› mamesuzakon

Поступајући по допису удружења „Маме су закон“, Повереница за заштиту равноправности, Бранкица Јанковић, упутила је препоруку мера за остваривање равноправности како би одлуке Уставног суда Србије донета крајем прошле године, када је група одредби Закона о финансијској подршци породици са децом проглашена неуставним, добила своју пуну и исправно примену, у складу са чланом 61. Закона о Уставном суду.

Погрешном тумачењем надлежних министарстава, а затим и службеника јавне управе постојала је оправдана опасност да ће група жена на које се односе ове одредбе бити дискриминисана. Предложеним мерама Повереница отклања такву могућност.

Подсећамо – „Маме су закон“ обратиле су се средином августа Уставном суду, Министарству за рад, Министарству за бригу о породици, Повереници и председници Владе Србије како би кориговали инструкцију о спровођењу одлука Уставног суда, а коју су поменута министарства 2. августа упутили органима општинске и градске управе, као и центрима за социјални рад.

Повереница је дала рок од 30 дана надлежним министарствима да коригују инструкцију или да се за детаљније тумачење одлука Уставног суда обрате Министарству правде у чијој је надлежности примена Закона о Уставном суду.

„Маме су закон“ се захваљују Повереници на брзој реакцији и надамо се да ће њена препорука мотивисати надлежна министарства да у најкраћем могућем року коригују инструкцију, јасно упуте органе јавне управе о начину спровођења, а затим и да благовремено обавесте све жене које су погођене применом неуставних одредби од јула 2018. године до ступања на снагу одлука Уставног суда како би у законском року све без изузетка оствариле право на обештећење.

#DižemGlasZaMame
#MameNisuSame
#MameSuZakon
#GlasamZaMame

 

Leave a Reply